Wybierz piekarnik dopasowany do Twoich potrzeb

Jednym z podstawowych urządzeń jest piekarnik do kuchni. W szeregu różnych modeli oraz funkcji można się pogubić, ponieważ producenci zaskakują nie tylko designem, ale także ciekawymi technologicznymi rozwiązaniami. Warto je dopasować do faktycznych potrzeb, a także trzeba pamiętać, że to niezbędne urządzenie w wielu domach jest stale eksploatowane i powinno być energooszczędne, łatwo do utrzymania w czystości a także funkcjonalne. Sprawdź, jak wybrać piekarnik, by długo cieszyć się przydatnymi jego możliwościami.

Jaki rodzaj piekarnik wybrać?

Nowoczesne kuchnie to cały szereg rozwiązań dostosowanych do sposobu życia współczesnych ludzi. To także możliwości stworzenia niezwykle funkcjonalnych przestrzeni dedykowanych przygotowywaniu posiłków oraz samemu gotowaniu. Dlatego właśnie urządzenia dostosowane są do preferencji klientów zarówno jeśli chodzi o sposób montażu, jak i ilość funkcji, jakie codziennie można wykorzystywać. Sprzęt najczęściej montuje się na trzy sposoby – pod blatem, w słupku lub też w szafce podwieszanej. Poza tym często wykorzystywany jest również piekarnik samodzielny, który pozwala na dowolne ustawienie w kuchni, a tym samym daje duże możliwości aranżacyjne. Większość modeli oddaje ciepło frontem i dlatego bez problemu piekarnik do zabudowy można zamontować zarówno w słupku, jak i pod blatem. Standardowo urządzenia mają identyczną wysokość i szerokość i dzięki temu bez problemu zamontować je można w szafkach o tradycyjnych wymiarach 60x60x60 cm. Poza tym producenci oferują również piekarnik kompaktowy do zabudowy, który różni się przede wszystkim wysokością i rewelacyjnie sprawdza się w kuchni, w której jest mało miejsca. To rozwiązanie sprawdza się również, gdy chcesz kupić urządzenie 2 w 1 lub nawet 3 w 1. Jeśli szukasz odpowiedniego do twoich potrzeb sprzętu, sprawdź ofertę piekarników firmy Solgaz – http://solgaz.eu/piekarniki/.

Bardzo ważnym aspektem przy wyborze piekarnika powinna być jego klasa energetyczna a także faktyczna jego pojemność. Modele kompaktowe mają około 40 litrów pojemności, co pozwala na swobodne przygotowanie większości potraw. Natomiast piekarniki standardowe są zdecydowanie większe, a tym samym dają zdecydowanie większe możliwości. Wybór modelu powinien być podyktowany potrzebami. Jeśli pieczesz niewiele lub też nie wykorzystasz dużej pojemności, warto pomyśleć o tym, że w standardowym piekarniku około 1/3 miejsca nie będzie wykorzystana, a tym samym marnujesz energię na ogrzanie powietrza.

Którą technologie zasilania wybrać?1

Jednym z podstawowych dylematów przy wyborze piekarnika jest wybór, z jakiego podłączenia będziesz korzystać. Podstawowe rozróżnienie dotyczy oczywiście prądu i gazu. Ten wybór może być oczywiście uzależniony i od własnych preferencji, jak i od tego, jaką instalację masz położoną w mieszkaniu. Piekarnik gazowy to coraz rzadziej stosowane rozwiązanie w nowoczesnych kuchniach. Zaletą tego modelu może być na przykład tanie użytkowanie, o ile gaz jest wyliczany na podstawie ryczałtu. Modele wykorzystujące tę technologię są jednak słabiej wyposażone, mają mniej funkcji. Dlatego właśnie popularnością cieszy się piekarnik elektryczny. Tu możliwości wyboru jest zdecydowanie więcej. To urządzenia bezpieczniejsze w codziennym użytkowaniu i wygodniejsze w obsłudze. Nowoczesne modele Solgaz to również cały szereg różnych dodatkowych funkcji takich jak na przykład termosonda, podtrzymywanie temperatury czy też opcje czyszczenia automatycznego. A to sprawia, że gotowanie staje się czystą przyjemnością dopasowaną do potrzeb.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here