Jak zrobić majonez?

Majonez to gęsty sos lub bardziej fachowo zwana emulsja o powszechnym zastosowaniu. Można go kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, ale dobrze wiedzieć jak zrobić majonez domowym sposobem.

Wpierw przed zrobieniem majonezu warto poznać przepis na musztardę, ponieważ jest ona składnikiem majonezu, a przygotowuje się ją z gorczycy namaczanej przez kilka godzin w wodzie, miodu, octu jabłkowego, wody oraz szczypty soli. Do odcedzonej z wody gorczycy dodajemy octu w ilości tylu łyżek, ile łyżek gorczycy używamy do przepisu. Całość dokładnie miksujemy blenderem. Następnie dodajemy soli i pieprzu według uznania. Można też dodać trochę cukru.

Jak zrobić majonez?

Jak zrobić majonez?Przejdźmy teraz do przygotowania majonezu. Ze składników należy przygotować cukier, jeśli nie dodawaliśmy go do musztardy. Dodatkowo potrzebne będą: jajko, olej roślinny, szczypta soli i musztarda. Jajo wbijamy do miski i delikatnie mieszamy przy użyciu robota kuchennego. Do miksowanego jaja dodajemy łyżkę musztardy. Następnie wsypujemy cukier – niewielką ilość, maksymalnie jedną łyżkę. Na koniec delikatnie wlewamy olej roślinny w ilości około 350ml. Doprawiamy solą, opcjonalnie pieprzem. Majonez gotowy. Można ewentualnie go rozcieńczyć wodą, jeśli ma zbyt gęstą konsystencję.

Uwaga do przepisu jest taka, żeby olej koniecznie wlać wolnym strumieniem, ponieważ bardzo powoli łączy się z jajkiem.

Do wzbogacenia smaku majonezu można użyć czosnku oraz ziół. Czosnek można połączyć z pozostałymi składnikami już na etapie miksowania jaja.

Domowy majonez najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce do 7 dni.

W zamierzchłych czasach majonez wyrabiany był ręcznie, przy użyciu trzepaczki (rózgi). Doświadczenia dowodzą jednak, że mechaniczny sposób bardziej pozwala na rozbicie tłuszczu, co daje lepszą konsystencję oraz trwałość majonezu. Jeśli nie mamy odpowiedniej konsystencji to mówimy o rozwarstwianiu lub warzeniu majonezu. Dzieje się tak poprzez niewłaściwy proces przygotowania. Należy wtedy zwiększyć intensywność ubijania lub powtórzyć proces przygotowania, dodając zważony majonez.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here