Jak zbudować naturalną odporność

W czasach kiedy na świecie szaleje groźny wirus, wielu z nas zastanawia się, jak samodzielnie może się przed nim chronić i zbudować naturalną odporność organizmu. Jest to stosunkowo proste zadanie, jednak wymaga systematyczności i silnej woli z rezygnacji ze złych nawyków, czy to żywieniowych, czy życiowych. Jak zbudować naturalną odporność i cieszyć się dobrym zdrowiem?

Naturalna odporność organizmu – od czego zacząć?

Ważną kwestią, którą należy poruszyć, gdy mówimy o naturalnej odporności, jest zmiana nawyków, które nam nie służą, a wręcz prowadzą do obniżenia odporności i wzrostu zachorowań. Musimy zacząć zwracać uwagę na posiłki, które przyjmujemy i naszą aktywność fizyczną lub jej brak. Nasze ciało potrzebuje odpowiedniego paliwa i ruchu, aby być zdrowe i naturalnie odporne na wirusy, czy bakterie, które są nośnikami chorób.

Zmiana nawyków żywieniowych

Odpowiednie dostarczanie witamin i mikroelementów, które budują naszą odporność, są niezbędnym warunkiem dobrego samopoczucia. Możemy to robić na kilka sposobów, stosując suplementację lub dostarczają składników w jej naturalnej formie za pomocą składników odżywczych. Zbilansowana dieta pełna naturalnych witamin i mikroelementów wpływa pozytywnie na budowanie naturalnej odporności. Dodatkowo dba o równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie. Innym składnikiem, który zmniejszy ilość kalorii w naszej diecie i dostarczy potrzebnych składników, będzie sok na odporność, zawierający dużą dawkę witaminy C, takim sokiem będzie np. sok grejpfrutowy czy pomarańczowy.

Aktywność fizyczna kluczem do sukcesu

Nasze przyzwyczajenia również mają wpływ na naturalną odporność. Styl pracy i codzienne nawyki wpływają nie tylko na nasz organizm, ale także samopoczucie. Spacer po pracy, czy trening może wpłynąć na poprawę i zwiększenie energii w ciągu dnia. Warto pamiętać, że złe nawyki takie jak duża dawka kofeiny w ciągu dnia, palenie papierosów, czy siedzący tryb życia negatywnie oddziałuje na naszą odporność i osłabiają ją.

Pułapki w drodze po naturalną odporność

Wrogiem naturalnej odporności są także cukry zawarte w jedzeniu, które usypiają i są pokarmem dla wolnych rodników. Najlepiej unikać produktów ze sztucznym cukrem. Inną pułapką są produkty przetworzone, od razu gotowe do spożycia. Taka żywność ma kwasowy charakter i ich przewaga w diecie nie prowadzi do równowagi kwasowo-zasadowej, która jest niekorzystna nie tylko dla prawidłowej pracy naszego organizmu, ale także negatywnie wpływa na naturalną odporność, jest odpowiedzialna za jej spadek.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here