Jak długo gotować brokuły?

Brokułom przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych. Mówi się o ochronie przed anemią, wrzodami, obniżeniu poziomu cukru, a co odważniejsi nawet twierdzą, że chronią one przed rakiem. Jakkolwiek by nie było faktem jest spora zawartość witamin i minerałów w tym zielonym warzywie. Krótka obróbka termiczna warzywa pomaga utrzymać dobry bilans składników odżywczych. Jak przygotować i jak długo gotować brokuły, aby były smaczne i pożywne?

Jak długo gotować brokuły?

Jak długo gotować brokuły?Obróbkę brokułów zaczynamy od namaczania w lekko osolonej wodzie. Pozwoli to wypełznąć z niego czającym się żyjątkom. Możemy się zdziwić co kryje się w różyczkach brokułów. Następnym krokiem będzie oddzielenie kwiatów od łodygi. Nie jest ona nam potrzebna do gotowania, ale możemy wykorzystać na zupę warzywną lub krem do dania głównego. Mając wydzielone róże zagotowujemy wodę i blanszujemy warzywo przez 5-7 minut. Tak przygotowane brokuły są soczysto zielone i półtwarde.

Jeśli nie wykorzystamy go od razu, a chcielibyśmy zachować jego piękną barwę należy wybrać go z gorącej wody do wody z lodem. Istnieje jeszcze kilka metod gotowania, które nie pozwalają na przedostanie się składników odżywczych do wody. Należą do nich gotowanie na parze i w niskiej temperaturze, gotowanie sous-vide. Obie te metody różnią się efektami i czasem przygotowania. Gotując na parze (z pomocą sitka, gazy lub specjalnego parownika) należy przygotować brokuły w ten sam sposób jak do gotowania w wodzie. Następnie gotujemy wodę i kładziemy brokuły na parze, zakrywając garnek pokrywką. Czas oczekiwania wynosi około 5-10 minut.

Warzywa gotowane na parze smakują inaczej, nie zachodzi zjawisko osmozy przypraw z wody, dlatego po ugotowaniu należy je przyprawić. Wspomniana metoda gotowania w niskiej temperaturze wymaga pakowania próżniowego. Do specjalnych worków wrzuca się oczyszczone brokuły wraz z masłem i niewielką ilością przyprawy. Zaletą gotowania produktów w ten sposób jest nie tylko wyjątkowy smak, ale również czas gotowania, który może się wydłużyć w razie potrzeby. W wypadku brokułów minimalny czas gotowania wynosi 45 minut, a maksymalny – bez utraty właściwości – 2 godziny. Temperatura 83,5 stopnia.

[Głosów:6    Średnia:3.2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here