Czym grozi nadmierne spożywanie cukru?

0
1609

Słowo „cukier” kojarzy nam się z białym proszkiem kupowanym w sklepie i dodawanym do kawy, herbaty, domowych wypieków czy innych deserów. Jednak rynek żywności to również inne rodzaje cukru, które stosowane są na ogromną skalę. Często kupujemy produkty, w których nie spodziewalibyśmy się zastać cukru w najróżniejszej postaci, po czym okazuje się, że on tam jest.

Dlaczego tak kuszą nas węglowodany?

Węglowodany są makroskładnikiem, z którego w bardzo szybkim czasie nasz organizm pozyskuje cenną energię. Przechwytuje glukozę i spala ją natychmiast do wody i dwutlenku węgla. W ten sposób powstaje energia i podtrzymuje życie naszych komórek. Nasz organizm potrafi wytwarzać energię również z tłuszczy i białek, jednak wymaga to do niego dużo więcej zachodu i pewnego rodzaju adaptacji, natomiast z węglowodanów wytwarzamy energię natychmiast. Pytanie tylko, czy jest to zdrowa energia i ma pozytywne skutki w kontekście naszego życia.

Objawy nadmiernego spożywania cukru

Spożywanie zbyt dużych ilości cukru dają nam marne szanse na pozostanie w pełni zdrowia. Osoby, które spożywają cukier w za dużych ilościach, bardzo często są ospałe, wycieńczone i wiecznie zmęczone. Do tego dochodzą wahania nastrojów, które bardzo często przypisuje się stresowi i szybkiemu tempu życia. Ponadto przechodzenie drobnych infekcji w krótkich odstępach czasu oraz problemy ze skórą również powinny nas zaalarmować.

Objawy, które wymagają natychmiastowej kontroli ze strony lekarza pierwszego kontaktu to zwiększone pragnienie, nagły spadek lub wzrost wagi oraz większe ilości oddawanego moczu.

Wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do wielu groźnych chorób. Przez zbyt duże spożywanie cukru, nabawić się można znacznego pogorszenia widzenia, podwyższonego ciśnienia, problemów stomatologicznych, uszkodzeń nerwów, infekcji skórnych, infekcji stref intymnych, schorzeń układu krążenia i problemów z sercem, a ponadto uszkodzenia nerek, naczyń krwionośnych, ciężkiej miażdżycy kończyn dolnych, biegunki, notorycznych problemów z zaparciami czy nadmiernego wypadania włosów.

Wieloletnie badania nad rakiem i nadmiernym spożywaniem cukru dowiodły, że zbyt duża ilość cukru w diecie może zwiększać ryzyko zachorowań na raka piersi. Ponadto odkryto, że komórki rakowe żywią się głównie cukrem.

Korzyści płynące z wyeliminowania cukru z diety

Prócz tego, że mniejsza ilość spożywanego cukru przyczyni się do poprawy stanu naszego zdrowia, dieta cukrzycowa sprawi, że schudniemy, poprawią się nasze zdolności koncentracji, później się zestarzejemy, będziemy mieć więcej energii do nauki i pracy, zmniejszymy naszą potrzebę jedzenia oraz częstotliwość napadów głodu. Ponadto unikniemy szkodliwych niedoborów witamin i składników mineralnych.

Świadomie i samodzielnie przygotowywane posiłki mogą pomóc nam w uniezależnieniu się od wszędobylskiego cukru. Jednak często zdarza się, że nie mamy czasu, by spędzać w kuchni długie godziny nad przygotowywaniem 4 czy 5 posiłków dziennie. Doskonałym rozwiązaniem tego problemu jest catering dietetyczny Bielsko-Biała. Dieta pudełkowa, prócz tego, że przygotowywana jest z naturalnych, najlepszej jakości składników, dostarcza naszemu organizmowi mnóstwa witamin i minerałów, to nie posiada nadprogramowych węglowodanów!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here