W zależności od sposobu przygotowywania kawy możemy wybrać różne jej rodzaje, które będą najlepsze w poszczególnych przypadkach. W pierwszej kolejności najważniejsze są indywidualne preferencje, ponieważ kawa powinna nam po prostu smakować! Warto jednak wiedzieć, że sam rodzaj kawy nie definiuje w stu procentach jej finalnego smaku. Dzieje się tak, ponieważ kawa przyrządzana przy użyciu różnych technologii może mieć całkowicie odmienny smak i aromat. Na rynku istnieje duży wybór kaw do ekspresów, dlatego warto ustalić swoje oczekiwania i cieszyć się smakiem swojego ulubionego napoju!
Co wpływa na smak kawy?
- temperatura wody – optymalną temperaturą do parzenia kawy w ekspresie jest ok. 88 – 94 stopnie Celsjusza. Zbyt niska temperatura powoduje niewystarczające zaparzenie kawy, a zbyt wysoka – zabija najcenniejsze walory smakowe i często staje się płaska i gorzka.
- czas kontaktu kawy z gorącą wodą – skrócenie czasu sprawia, że do wody nie dostają się gorzkie aromaty.
- wysokość ciśnienia – minimalny poziom ciśnienia, pozwalającego na przygotowanie espresso to ok. 9 barów. Im wyższe ciśnienie w ekspresie, tym mocniejszy będzie aromat kawy.
- technologia parzenia – kawa parzona w ekspresie przelewowym będzie miała znacząco różny smak od tej z ekspresu ciśnieniowego, ponieważ w tym pierwszym przypadku jest ona jedynie zalana wodą pod zwykłym ciśnieniem.
Warto zatem wiedzieć czego się oczekuje od smaku kawy, aby móc odnaleźć sposób jej przygotowania dopasowany do naszych indywidualnych preferencji!
Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu?
Wybranie odpowiedniej kawy do ekspresu może wiązać się z długimi poszukiwaniami idealnego smaku. Bardzo istotną kwestią jest zalezienie godnego zaufania producenta, który zapewni nam kawy najwyższej jakości o różnorodnych aromatach. Na stronie internetowej https://coffeeandsons.pl/kategoria/do-ekspresu-i-kawiarki znajdziemy dokładnie opisane zróżnicowane typy kawy, dzięki czemu z pewnością znajdziemy tę, która okaże się idealna dla nas i unikniemy złego zakupu.