Jak zwinąć tortille

Placki tortilli można znaleźć wszędzie. Obecne są w każdym sklepie spożywczym, w supermarketach czy dyskontach. Ponadto mają długi okres przydatności do spożycia. Są więc idealne do przygotowania z nimi dobrego, smacznego i szybkiego posiłku. Rozwiązania dla pań, które cenią sobie wygodę i elastyczność. Sprawdźmy jak zwinąć tortille i jak ją w ogóle przygotować, żeby wszyscy domownicy byli zadowoleni z efektu?

Jak zwinąć tortille?

Jak zwinąć tortilleNajpopularniejszym rozwiązaniem jest tortilla w formie wrapów. W tym celu zaginamy oba boki tortilli, a potem dół placka, tak by farsz z niej wystawał i było widoczne to, co jemy. Dolne zwinięcie ciasta zapobiega wydostawaniu się farszu na zewnątrz. Można również podawać tortillę zwiniętą zupełnie. Będzie to tzw. koperta i tworzy się ją zawijając wszystkie cztery strony okrągłego placka. Taka forma nada się gdy mamy w tortilli dużo sosu i nie chcemy, by zabrudził nam talerz czy palce.

Dość ciekawym rozwiązaniem jest przedstawianie tortilli w formie rulonu. Jest to metoda wykorzystywana na imprezach i spotkaniach towarzyskich przez wzgląd na prostotę wykonania i wysokie walory estetyczne. Jak ją wykonać? Otóż, najpierw wybieramy farsz, a potem umieszczamy go na całym placku tortilli zostawiając trochę wolnego miejsca po prawej i lewej stronie, tak by ułatwić sobie czynność zwijania. Następnie rolujemy placek i tniemy go na równie plasterki o grubości od 2 do 3 centymetrów. Tak przygotowane plasterki kładziemy na boku, by pokazać ich zawartość. Im więcej kolorowych składników we wnętrzu placka, tym bardziej efektowna potrawa. Zachęcamy więc do próbowania wszystkiego.

Co powinno się znaleźć w tortilli?

No dobrze, a co tak naprawdę powinno znaleźć się w tortilli? Najpopularniejszy jest grillowany kurczak podany z warzywami czyli to, co serwują nam restauracje typu fastfood. Jednak taki placek w domowym wykonaniu smakuje znacznie lepiej i dużo bardziej też się nim najemy. Do farszu wykorzystać można także mięso mielone połączone np. z papryką i serem pleśniowym, który sprawi dodatkowo, że placki nie będą nam się rozjeżdżać. Do tortilli włożyć można również łososia z koperkiem i np. majonezem albo szynkę szwarcwaldzką z ogórkiem konserwowym, serem i sałatą. Dwie ostatnie propozycje najlepiej smakować będą na zimno, kurczak i mięso mielone przed podaniem należy wraz z plackiem grillować na patelni.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here