Jak zrobić grilla

My Polacy lubimy spędzać czas na świeżym powietrzu. Majówka to okres grillowania, odpoczywania i świętowania. Zapraszamy znajomych, pijemy piwo i jemy kiełbaski. A podstawą jest nieśmiertelny grill. Czy są jakieś podstawowe zasady jak zrobić grilla, by to nasze podwórko przyciągało i zachwycało zapachami? I czy tylko grill jest w tym przypadku istotny?

Jak zrobić grilla?

Jak zrobić grillaGrilla możemy zrobić zarówno w ogródku jak i na własnej działce na polu działkowym. Najważniejsze to to, żeby było dużo przestrzeni i miejsca do grillowania, które zapewni komfort zarówno nam jak i naszym gościom. Możemy postawić grilla tuż pod domem i zachęć do skorzystania z letnich specjałów albo postawić go nieco dalej, by nie zadymił nam tarasu.

Istotny jest również rodzaj grilla. Różne modele dostępne są w sklepach, ale jeśli jesteśmy oryginalni i mamy smykałkę do prac ręcznych, możemy pokusić się o skonstruowanie własnego grilla, na podstawie swojego unikatowego pomysłu. Taki grill idealnie dopasuje się co całej ogrodowej aranżacji, a co najważniejsze, jeśli zbudujemy go z wysokiej jakości materiałów będzie cieszył i upiększał nasz ogród przez długie lata.

Do wykonania takiego samodzielnego grilla nie będziemy potrzebować jakiś wysublimowanych materiałów. Wystarczy np. beczka albo wiadro, które stanowić będą dół grilla, czyli palenisko. Przeszukajmy ogród i piwnicę, a może pomysły na oryginalnego grilla nasuną się same. Potrzebna jeszcze będzie kratka. Krata zbudowana z stalowych prętów. Tu pewnie będzie nieco gorzej, warto więc zwyczajnie skorzystać z oferty sklepów budowlanych. I tak, mamy już przygotowanego grilla. Teraz wystarczy tylko zaprosić sąsiadów i znajomych i majowa impreza gotowa.

Jak obsługiwać grilla?

Nie zapominajmy o przestrzeni i prawidłowych sposobach gaszenia grilla. Jest to bowiem ogień, który w kontakcie z łatwopalnym materiałem może się bardzo łatwo rozprzestrzeniać. W okolicach grilla nie umieszczajmy ławek ani stołów, jedzenie bowiem połączone z wdychaniem dymu nie będzie przyjemne. Zwróćmy uwagę na wiatr i oddalmy odpowiednio stanowisko grillowe. Wyposażmy się także w dobry, suchy węgiel i podpałkę.

Teraz jedyne, co wystarczy zrobić to położyć na rozżarzonym grillu kiełbaski i warzywa i cieszyć się och intensywnym aromatem i smakiem.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here