Wyposażenie restauracji – jaki sprzęt wybrać?

Wybór elementów wyposażenia gastronomicznego to jedno z podstawowych zadań, jakie muszą wykonać osoby otwierające lokal. Wiele zależy od jego wielkości i charakteru – najważniejsze, aby urządzić go praktycznie i funkcjonalnie.

Wyposażenie gastronomii a sukces lokalu

Wyposażenie lokalu gastronomicznego to duże wyzwanie. Jeśli planujesz uruchomić własną restaurację, bistro czy bar, ale nie wiesz, od czego zacząć, podpowiadamy, jaki sprzęt wybrać i na co zwrócić uwagę przy wyborze. To jeden z najważniejszych czynników decydujących o powodzeniu biznesu – podobnie jak lokalizacja i ekipa kuchenna.

Wyposażenie gastronomii odgrywa ważną rolę i decyduje, czy dany lokal utrzyma się na rynku – a konkurencja w tej branży jest bardzo duża. Inwestując w wyposażenie gastronomiczne, warto wybierać urządzenia wysokiej jakości, które będą spełniały wszystkie normy i atesty.

Jakie sprzęty będą absolutnie konieczne?

Stoły chłodnicze. Warto wybierać urządzenie wykonane ze stali nierdzewnej wysokiej jakości, gdyż są one wytrzymałe i łatwe w pielęgnacji, spełniają bowiem wszystkie wymogi higieniczne. Stoły chłodnicze muszą wykazać się odpowiednią skutecznością chłodzenia i niskim zużyciem energii. Stoły chłodnicze to komfort w przechowywaniu produktów, np. do sałatek, przekąsek czy pizzy, gdyż są one utrzymywane w odpowiedniej temperaturze.

Umywalka i zlew. Planując najlepsze wyposażenie restauracji, warto też wybrać umywalkę i zlew wykonane ze stali nierdzewnej. Czystość w kuchni i higiena pracy są niezwykle ważne w każdym lokalu. Należy przestrzegać zasad higieny, a ułatwi to wybór odpowiednich elementów wyposażenia, m.in. umywalek ze stali nierdzewnej. Będą one praktyczne, odporne uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę, ale i łatwe w czyszczeniu.

Kuchnia gastronomiczna. To jeden z najważniejszych elementów wyposażenia lokalu, gdyż umożliwia gotowanie, smażenie itd. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, np. gazowe i elektryczne, do profesjonalnych lokali. Muszą być one funkcjonalne i niezawodne podczas użytkowania.

Piec konwekcyjno-parowy. Wyposażenie gastronomiczne bez wysokiej jakości pieca nie jest możliwe. To jeden z kluczowych elementów każdego lokalu. Zadba on o właściwą temperaturę potraw, a także nie pozwoli na ich wysuszenie. Piece konwekcyjno-parowe zdobyły zatem ogromną popularność dzięki dodatkowej funkcji – do ich wnętrza wtłaczana jest para wodna zapobiegająca utracie wilgotności.

Akcesoria i dodatki. W większości lokali powinna znaleźć się także lodówka lub szafa chłodnicza, komora mroźnicza, płyty grillowe, taborety gastronomiczne, opiekacze, kociołki itd. Jednak poza dużym sprzętem kluczowe w wyposażeniu restauracji są także mniejsze elementy, które znacznie podnoszą komfort pracy – są to m.in. deski do krojenia, zestawy noży, łopatki kuchenne, tarki, sztućce, blachy, obieraczki itd.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here