Urządzanie każdego lokalu wymaga szczegółowego planu i zainwestowania. Warto określić szczegółowo swoje potrzeby i ustalić, co będzie niezbędne – blat kuchenny musi mieć idealną konstrukcję i długość, a materiał parametry. Wyposażenie musi być przede wszystkim funkcjonalne i dopasowane do charakteru lokalu.
Design i funkcjonalność – pierwszy krok do sukcesu
Efektownie i funkcjonalnie urządzony bar to dla każdego właściciela lokalu wyzwanie – można realizować własny pomysł, skorzystać z inspiracji albo powierzyć to zadanie projektantom wnętrz.
Jednak wybór stylistyki to nie wszystko – zastanów się, jakie duże i drobne sprzęty będą Ci potrzebne, aby otworzyć wymarzony lokal. Na pewno m.in. witryny chłodnicze, ale i kostkarka do lodu, ale co jeszcze?
Podstawowe wyposażenie baru
Oczywiście sercem baru jest… właśnie bar. Wielu właścicieli danego lokalu musi podjąć się jego budowy, ale jest też szansa na przejęcie go po poprzednim przedsiębiorcy. Przygotuj sobie plan działania i tabelkę z wydatkami, a będzie Ci znacznie łatwiej.
W takim lokalu na pewno musi znaleźć się m.in. dobre oświetlenie nad barem, meble barowe, modne hokery, kostkarka do lodu, ekspres ciśnieniowy, szkło do różnych rodzajów alkoholowych trunków, witryny chłodnicze, lodówki, kruszarka do lodu, zestaw barmański itd.
Meble barowe
Meblom barowym warto poświęcić nieco więcej uwagi, gdyż wygoda w ich użytkowaniu jest dla gości najważniejsza. Fotele, krzesła, sofy itd. należy wybierać wygodne – np. zbyt wysokie hokery lub zbyt niskie pufy nikogo nie zachęcą do spędzania długich wieczorów przy piwie lub drinku. Może prezentują się intrygująco, ale przede wszystkim sprawdź, czy są wygodne i praktyczne.
Na czym możesz zaoszczędzić?
Na etapie urządzania lokalu warto też zaprosić przedstawicieli różnych firm, aby porozmawiać o możliwości nawiązania współpracy. Kupując piwo z danego browaru, prawdopodobnie zapewni on sprzęt do lania piwa, a także markowe kufle, ociekacz i myjki do kufli, akcesoria marketingowe, a nawet stoliki na taras, parasole, a przy dobrych negacjach także chłodziarkę.
Również producenci napojów bezalkoholowych powinni zaopatrzyć Twój lokal w chłodziarkę, szklanki i gadżety reklamowe, a kawy wydzierżawi ekspres z młynkiem oraz firmowe filiżanki. Warto też zaoferować zamieszczenie logo danego producenta w witrynie lokalu, co może pomóc w negacjach albo przyczynić się do dofinansowania szyldu.