Podpiwek – czy to już alkohol, czy jeszcze nie?

Ilość rodzajów alkoholi, które możemy spotkać na rynku, jest dla wielu z nas szokująca. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że w naszym najbliższym otoczeniu można dostać wiele z nich i co ciekawe, są to regionalne trunki. Doskonałym przykładem jest piwo. Użycie tylko i wyłącznie tego określenia w pewnych kręgach jest bliskie obrazie. W końcu piwo to jedynie ogólnikowe stwierdzenie, które niemal do niczego nie prowadzi. Rozróżniamy wiele gatunków piw. Na rynku coraz popularniejsze staje się IPA, APA, PALE ALE, STOUT i wiele innych. Już nie tylko liczy się jasne pełne, lager lub po prostu ciemne.

Nie możemy jednak zapominać o takim wynalazku, jak bardzo tradycyjny podpiwek. Chociaż uznawany jest on za napój bezalkoholowy, to w rzeczywistości znajdziemy w nim niewielką ilość alkoholu. Warto jednak odpowiedzieć sobie czym jest podpiwek i jeśli jesteś ciekawy jego smaku, to jak go zrobić. Z przyjemnością podzielimy się naszymi doświadczeniami i przekażemy wiedzę, która może zaowocuje w przyszłości czymś naprawdę interesującym.

Podpiwek – co to takiego?

Można powiedzieć, że nie jest to ani piwo, ani kwas chlebowy. Jest to do końca nieokreślony napój niskoalkoholowy, w którym znajdziemy około 2 procent alkoholu. Jak widać, dla dzieci się już nie nada. Najczęściej był on produkowany na wsiach, ponieważ powstawał dzięki słodom jęczmiennym, które wykorzystywane były i są do produkcji piwa. Podpiwek jednak nigdy nie gościł na stołach dla arystokracji, więc jeśli chcesz degustować jedynie alkohole dla wyższych sfer, niestety musisz z niego zrezygnować na rzecz wina, miodu pitnego, czy chociażby destylatów. Według nas warto jednak po niego sięgnąć i dać mu szansę na swoje 5 minut – zwłaszcza kiedy masz pewność, że wybrany podpiwek jest wysokiej jakości i smakuje tak, jak powinien.

Jak go wyprodukować?

Chociaż podpiwek można wyprodukować z najbardziej pospolitych składników, niestety większość z nich ciężko znaleźć w standardowych sklepach. Warto jednak skorzystać z placówek dla piwowarów i innych producentów alkoholi. Zazwyczaj dysponują one dodatkami, które będą potrzebne do produkcji tego mało szlachetnego, aczkolwiek zaskakującego trunku. Biorąc pod uwagę, że każdy ma dostęp do sieci, znalezienie niezbędnych produktów nie powinno być trudniejsze od zamówienia kolejnej pary butów.

Jeśli chodzi o proces przygotowania, to podpiwek jest banalnie łatwy w produkcji. Można porównać go z gotowaniem kompotu. Jeżeli więc nie jesteś osobą, która ma dwie lewe ręce, to nie musisz się o nic obawiać i niczym przejmować.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here