Kilka sposobów na wykorzystanie folii aluminiowej w kuchni

Folia aluminiowa jest bardzo przydatnym produktem, który powinien znaleźć się w wyposażeniu każdej kuchni. Dzięki swoim właściwościom umożliwia przechowywanie artykułów spożywczych w lodówce, zapobiegając ich wysychaniu, czy rozprzestrzenianiu się zapachów. Okazuje się, że dość spore znacznie przy wykorzystywaniu folii aluminiowej ma również strona, którą owiniemy żywność. Z tego artykułu dowiesz się:

  • Jak możesz wykorzystać folię aluminiową w swojej kuchni?
  • Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło?
  • Jak nie powinno się używać folii aluminiowej?

Zastosowania folii aluminiowej w kuchni

Tak jak wspomnieliśmy w pierwszym akapicie – folia aluminiowa nada się idealnie do przechowywania żywności. Nie przepuszcza ona powietrza, światła, ani wody, dlatego też produkty w nią owinięte na dłużej zachowają swój smak i nie przejmują innych zapachów. Oprócz tego folia aluminiowa https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne, która jest znanym i docenianym produktem, pozwala na grillowanie, smażenie, pieczenie, zamrażanie, odgrzewanie, czy przechowywanie potraw. Jak widzisz, wybierając folię aluminiową od odpowiedniego producenta, możesz bezpiecznie wykorzystywać ja na wiele różnych sposobów, nie martwiąc się o jej kontakt z żywnością.

Jakie znacznie ma strona folii aluminiowej, w którą zawijana jest żywność?

Folia aluminiowa pozwala na utrzymanie ciepła, zawijając ją błyszczącą stroną do wewnątrz, ponieważ to właśnie ona najlepiej trzyma temperaturę. Matowa strona z kolei dobrze przepuszcza ciepło. Jeżeli zależy Ci na szybkim upieczeniu dania w piekarniku, powinieneś zawinąć je w folię aluminiową matową stroną na zewnątrz, co przyczyni się również do zachowania czystości w piekarniku.

W jaki sposób nie należy używać folii aluminiowej?

Mimo że zastosowań folii aluminiowej jest naprawdę dużo, istnieją także przeciwwskazania. Po pierwsze – nie należy używać jej do podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej. Po drugie – nie powinno się wykorzystywać folii aluminiowej do kontaktu z potrawami o kwaśnym odczynniku, ponieważ będą źle ze sobą reagować.

Pamiętaj o kupowaniu folii aluminiowej od dobrego producenta, ponieważ jest to produkt, który w głównej mierze wystawiony jest na kontakt ze spożywaną przez Ciebie i Twoich bliskich żywnością.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here