Jak upiec karkówkę

Święta Bożego Narodzenia. Wielu z nas kojarzy je jako pełne śniegu, radości. Czas spędzony z rodziną, choinka, prezenty i tak dalej. Nie zapominajmy jednak o pewnym ważnym aspekcie jakim jest jedzenie. Muszę państwu powiedzieć, że w temacie pieczenia mało która potrawa dorównuje karkówce mojej mamy. Jak upiec karkówkę?

Jak upiec karkówkę?

Jak upiec karkówkęPrzyrządzana jest ona w różnych formach, ale moja ulubiona to ta z duszoną kapustą. Zatem ostatnio żądny mięsiwa spytałem moją drogą mamę: jak upiec karkówkę, która będzie dorównywała maminej. Przede wszystkim potrzebny jest solidny piekarnik. Dlaczego o tym wspominam? Dlatego, że w mieszkaniu posiadam piekarnik gazowy w którym nie ma możliwości nastawienia konkretnej temperatury. Zonk… Są tylko takie… Płomyczki, które symbolizują temperaturę. Mało tego nie mam też możliwości wyboru, czy pieczenie ma być z góry czy z dołu, oraz nie ma możliwości włączenia termoobiegu… Zatem jak wspomniałem: w pierwszej kolejności zaopatrzcie się w porządny piekarnik lub idźcie do sąsiada.

Co będzie nam potrzebne do przygotowania karkówki?

Potrzebna będzie porządna patelnia – karkówkę należy obsmażyć przed wrzuceniem jej do pieca, aby zachowała wilgoć i walory smakowe. Następnie musimy rozważyć, czy karkówkę wrzucamy do rękawa do pieczenia, czy bezpośrednio do żaroodpornego naczynia. Ja osobiście preferuję opcję z workiem. Można wtedy dorzucić do karkówki różnorodne warzywa i sosy (fajną opcją są ziemniaki i keczup). Oczywiście przed przystąpieniem do działań kulinarnych powinniśmy zadbać o dobry przepis. W moim przypadku sprawa była o tyle ułatwiona, że zanim zabrałem się za gotowanie kilkakrotnie konsultowałem cały temat z mamą. Osobiście mój wybór padł na wspomnianą wcześniej karkówkę w duszonej kapuście, która jest niezwykle delikatna jak na ten rodzaj mięsa, a przy tym bardzo smaczna.

Sam proces gotowania był całkiem przyjemny i nie stanowił tak wielkiego wyzwania jak na początku się spodziewałem. Zachęcam zatem państwa do eksperymentowania w kuchni oraz nie unikania mięs tłustych, które niesłusznie, często uznawane są za niezdrowe lub niesmaczne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here