Jak ugotować buraki

Buraki uchodzą za bardzo zdrowe warzywo. Zaleca się jedzenie ich na przykład osobom z anemią. To także bardzo dobry składnik diety każdego sportowca. Sok z buraków mogą oni stosować jako naturalny sposób na uzupełnienie elektrolitów i witamin po zakończonym treningu. To znacznie lepsze niż różnego rodzaju napoje izotoniczne dostępne w sklepach, których skład może niekiedy budzić przerażenie. Jak ugotować buraki?

Jak ugotować buraki?

Jak ugotować burakiTak naprawdę buraki powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka, któremu nie jest obojętne zachowanie zdrowia na długie lata. Można je przygotowywać i spożywać na wiele sposobów. Oczywiście najpopularniejsze jest wykorzystywanie ich w celu przygotowania barszczu. Może to być na przykład pełen wielu różnych warzyw barszcz ukraiński albo czysty i aromatyczny barszcz wigilijny z buraków kwaszonych. Nie każdy jednak wie, jak ugotować buraki, aby wydobyć z nich wszystko to, co najlepsze i zagwarantować sobie najlepszy smak. Najbardziej oczywistym sposobem wydaje się po prostu obranie buraków tak jak wszystkich innych warzyw, pokrojenie w drobną kostkę i dodanie do potrawy. To dobre, kiedy naprawdę nam się śpieszy. Niestety w ten sposób tracimy sporą część smaku i aromatu. Najlepsze buraki gotowane to takie, które zaparzają się w dużym garze w łupinie. Dzięki temu, że buraki nie zostały obrane, to cały ich smak pozostaje wewnątrz warzywa. A dzięki temu, że gotowane są na parze, a nie w wodzie, to smak nie jest wypłukiwany do wody, by później został wylany. Wadą takiego gotowania jest niestety dość długi czas. Sałatka obiadowa przygotowana z takich buraczków, będzie rewelacyjna i z pewnością zachwyci każdego domownika.

Z czym podawać buraki?

Buraki doskonale komponują się z produktami mlecznymi, a także z rybami. Na przykład bardzo popularna jest sałatka śledziowa, gdzie dodatkiem są właśnie gotowane na parze buraki, a także jabłko pokrojone w drobną kosteczkę. To wszystko miesza się ze śmietaną i pyszna sałatka gotowa. Można także gotowane warzywo pokroić w plastry lub kostkę i podawać z serem feta lub serem kozim.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJaki pit
Następny artykułJak wyczyścić laptopa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here