Jak rozpalić w piecu

Rozpalanie to czynność, która jest wykorzystywana niemal codziennie przez każdego, kto chce mieć ciepło w domu, firmie czy biurze. Nikt szczególnie zimą nie wyobraża sobie siedzenia w pomieszczeniu, w którym jest chłodno i nieprzyjemnie. Mimo że ludzie palą w piecu, od wielu lat duża część w dalszym ciągu ma problem z poprawnym rozpalaniem. Chociaż mogłoby się wydawać, że rozpalanie to prosta czynność, to jednak poprawne rozpalenie w piecu, wymaga minimalnej wiedzy na ten temat.

Jak rozpalić w piecu?

Jak rozpalić w piecuCzęsto zdarza się, że po pracy marzymy, by odpocząć w ciepłym domu, a gdy do niego wracamy, chcemy jak najszybciej rozpalić. Tracimy dużo czasu na rozpalanie, ponieważ często robimy to w sposób nieprawidłowy. Jak rozpalić w piecu? Niepoprawne palenie grozi zużywaniem się pieca oraz jego elementów. Przed rozpalaniem w piecu, należy wybrać popiół, jeśli tego nie zrobiliśmy. Zbyt duża ilość popiołu może wpłynąć na ciepło oraz sam czas rozpalania. Czystość w piecu musi zostać zachowana. Choć ciągle dla wielu ludzi czysty piec może wydawać się śmieszny, to jego regularne czyszczenie jest bardzo ważne. Nie chodzi tutaj oczywiście o mycie go gąbką czy szmatką z płynem. Na rynku znajduje się wiele produktów, które dbają o czystość pieca. Często jest to zwykły proszek koloru zielonego, który trzeba wsypywać regularnie. Najczęściej jest to czas dwóch lub trzech tygodni. Proszek sprawi, że w piecu będzie czyściej, a sadza będzie usunięta lub zminimalizowana. Pozbywanie się sadzy jest bardzo ważne, ponieważ duże ilości mogą doprowadzić do pożaru.

Czego używać do rozpalania?

Do rozpalania, należy używać patyczków oraz papieru. Plastik i inne tego typu produkty, nie dość, że źle wpływają na środowisko, to są niebezpieczne dla pieca, dlatego ich użycie jest całkowicie wykluczone. W momencie, gdy nie mamy odpowiednich ilości patyczków, możemy zakupić, na przykład rozpałkę w płynie czy w kostkach. Taka rozpałka jest niedroga, a jest w stanie szybko pozbyć się problemu dotyczącego rozpalania. W piecu powinien panować żywy ogień, dlatego co jakiś czas zaglądajmy, aby palone rzeczy nie były przyduszone. Węgiel lub inne tego typu rzeczy wrzucajmy mniejszymi ilościami. Jeżeli od razu zdecydujemy się zasypać nasz piec, to prawdopodobnie ogień zgaśnie. W piecach, w których jest dmuchawa, rozpalanie jest prostsze. Po podpaleniu papieru wystarczy ją włączyć i ustawić odpowiedni stopień.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here